Pengurusan Mutu Air
Kepentingan Kualiti Air
Suhu
Pembajaan Kolam
- Meminimakan kematian ikan
- Tumbesaran ikan tidak terjejas
- Bebas dari penyakit
- Bebas dari pemangsa air
- Hasilkan ikan yang berkualiti
- Ada punca air
- Air bebas pencemaran
- Kuantiti air yang mencukupi
- Tidak kering musim kemarau
- Kolam boleh dikeringkan
- Hujan
- Sungai
- Tasik
- Bekas Lombong
- Paya
- Terusan
- Parit
- Empangan
- Mata air
- Laut
- Air Paip
- Tiada punca air/takungan air
- Kolam tidak boleh dikeringkan
- Kolam keruh dan berlumpur
- Tiada sistem air keluar masuk
- Kolam dipenuhi tumbuhan air/lumut
- Pemberian makanan tidak betul
- Kadar ternakan terlalu padat
- Air masuk berterusan
- Sistem yang betul
- Kadar ternakan yang betul
- Pemberian makanan yang betul
- Tempat ternakan bersih
- Pengaporan kolam
- Pembajaan kolam
- Pemasangan kincir air (paddle wheel)
- Pemasangan pengudaraan (blower)
- Suhu
- pH
- Oksigen terlarut
- Alkaliniti
- Kekeruhan
- Warna Air
- Ammonia
- Ferum
Parameter |
Julat |
Suhu |
25˚C-32˚C |
pH |
6.5-8.5 |
DO |
Atas 5.0 ppm |
Iron(Fe) |
Bawah 1.0 ppm |
Ammonia |
Bawah 0.5 ppm |
Alkaliniti |
Bawah 100 ppm |
Paras air hijau |
20cm-40cm |
- Suhu tinggi berlaku kematian ikan
- Suhu rendah gangguan tumbesaran ikan
- Gangguan penetasan telur & pembiakan
- Pertukaran suhu secara mendadak boleh menyebabkan kematian ikan(pindah ikan/kemasukan benih/pengangkutan ikan hidup)
- Hujan lebat secara tiba-tiba boleh menyebabkan kematian
- Suhu yang sesuai (25˚C-32˚C)
- Peralatan digunakan Jangka Suhu
- Unit yang digunakan untuk mengukur keasidan atau kealkalian air
- pH yang sesuai ialah 6.5-8.5
- pH yang terlalu rendah atau terlalu tinggi boleh menghentikan kadar tumbesaran dan menyebabkan kematian ikan
- Ikan tiada selera makan
- Kadar pembesaran lambat/bantut
- tiada pembiakan berlaku
- Kolam pH rendah perlu dikapor
- Kolam pH tinggi perlu dikeringkan dan diganti air baru, lakukan secara berulang-ulang
Oksigen kurang pada malam hari dan di awal pagi kerana:
- Kurang percampuran air bahagian atas dan bawah
- Tiada air masuk
- Kelebihan proses pereputan
- Tiada aktiviti fotosintesis
Untuk Mengatasi:
- Penggunaan alat pengudaraan
- Penggunaan Sub Messeble Pump
- Penggunaan blower
- Memasukkan air secara berterusan
- Ikan berada di atas permukaan air
- Ikan akan berkumpul di tempat air masuk
- Ikan dalam keadaan tercungap-cungap
- Ikan mengeluarkan ammonia dalam bentuk bahan buangan
- Jumlah tebaran ikan yang padat boleh meningkatkan kandungan ammonia
- Kolam ternakan yang tiada air keluar masuk dengan ikan yang padat meninggikan kandungan ammonia
- Sisa makanan yang berlebihan tingkatkan ammonia
- Kesan: Kematian kepada ikan dan ikan bantut
- Cara mengatasi masukkan air secara berterusan ke kolam ternakan
- Julat yang sesuai untuk ammonia dibawah 0.5 ppm
- Meninggikan pH air kolam
- Mengelakkan penyakit
- Mengukuhkan dasar kolam
- Meninggikan kesuburan kolam
- Cepatkan proses pemendapan
pH air | < 4.0 |
4.0-4.5 |
4.5-5.0 |
5.0-5.5 |
5.5-6.0 |
6.0-6.5 |
Kapur sejuk Ca(OH)₂ (tan/ha) | 1.9 |
1.5 |
1.1 |
1.0 |
0.6 |
0.5 |
-
Menghasilkan air hijau untuk makanan semulajadi
-
Pengurusan kualiti air amat penting dalam semua jenis sistem ternakan kerana kegagalan dalam aspek kualiti air akan mengakibatkan kematian dan seterusnya mendatangkan kerugian kepada projek ternakan tersebut. Oleh itu tumpuan terhadap pengurusan kualiti air perlulah diberi keutamaan agar projek yang dijalankan menghasilkan pulangan yang lumayan kepada pengusaha.